“Es en el juego y sólo en el juego que el niño o el adulto como individuos son capaces de ser creativos y de usar el total de su personalidad, y sólo al ser creativo el individuo se descubre a sí mismo.” DONALD WINNICOTT

benvingut a l'

ÀREA D'ARTTERÀPIA

· LLENGUATGES ARTÍSTICS · INTEGRACIÓ EMOCIONAL · CREACIÓ D'UN MATEIX ·

A La Bullidora no realitzem formació en artteràpia, acompanyem casos. Si vols ser artterapeuta t'has d'adreçar a algún dels Màsters que es realitzen a les universitats i que están reconeguts per la FEAPA.

L’associació GREFART té una de les seves seus, a La Bullidora. Tots els artterapeutes que hi treballen en són membres professionals.

L’artteràpia no és una intervenció ràpida o fàcil.Es tracta d’un procés que atén la relació vincular i es cou a foc lent.

¿Què és l' Artteràpia?

L’Artteràpia és un abordatge terapèutic que utilitza els llenguatges artístics com a mitjà principal de comunicació.

L’ “American Art Therapy Association” defineix artterapia com “l’ús terapèutic de l’acte creatiu artístic, emmarcat dins d’una relació professional, i que es dirigeix a persones en dificultat, que pateixen malalties, tenen problemes vitals o han viscut situacions traumàtiques.

A través de crear i reflectir en els processos i objectes artístics, les persones poden incrementar la consciència d’un mateix i del altres davant els símptomes, l’estrés i les experiències traumàtiques, millorar les capacitats cognitives, i gaudir dels plaers reafirmadors de vida que aporta el fer artístic”.

¿Com és el mètode?

El mètode artterapèutic està basat en dos eixos. L’un el forma el treball que es desenvolupa amb diferents llenguatges artístics. Els més coneguts derivats de les arts plàstiques com la pintura, l’escultura, el dibuix, la fotografia, etc., però també els derivats de les arts escèniques, com el teatre, la dansa, la música, o els que neixen de la literatura, com l’escriptura creativa.

En el procés artterapèutic, els diferents llenguatges artístics son el mitjà privilegiat que serveix per endegar processos transformadors i d’acompanyament amb les persones que es troben en necessitat d’ajuda.

L’altre eix és aquell que es realitza a partir de la relació entre usuari i terapeuta. Aquell que neix del treball amb la transferència i de la creació del nou vincle terapèutic entre artterapeuta i la persona en acompanyament. L’artterapeuta procura facilitar les condicions, per tal de que la persona pugui tornar a connectar amb el seu potencial com a creador i transformador de sí mateix i de la realitat que l’envolta.

¿Quins són els seus objectius?

L’ artteràpia té per objecte la integració emocional de la persona mitjançant allò que n’ és més genuí, les seves capacitats de creació.

Quan es produeixen efectes d’integració emocional, la persona és capaç de produir canvis en si mateixa i de construir la realitat que l’ envolta tot adaptant-la a les seves pròpies capacitats. D’aquí se’n deriven guanys tant per la persona com pel medi social on aquesta desenvolupa la seva existència.

¿Per a qui?

L’Artteràpia pot ser per a tothom. Persones que es troben en moment de recerca i creixement personal, o bé persones que es troben en un moment de dificultat o malaltia i necessiten suport per poder seguir endavant i recuperar el camí.

¿Sessions individuals o en grup?

L’artteràpia es pot realitzar en sessions individuals o bé de grup. Sempre dins d’un marc de confidencialitat.

Els grups poden ser de persones que tenen entre elles algun tret vital o interès comú. Així podem trobar diferents col·lectius: Dones, Gent Gran, Infància, Empresa, Depressió, Ansietat, Víctimes de Violència, Drogodependències, Processos de Dol, Estres, Salut Mental, Disminucions Físiques o Psíquiques, etc.

Les sessions individuals ofereixen un espai totalment personalitzat i més facilitat horària. 

¿Qui en regula la praxis?

Mentre en països com Anglaterra l’artteràpia forma part del sistema de salut pública, al nostre país encara manca regulació oficial.

A l’estat espanyol la professió es regula a través de diferents associacions de professionals que corresponen a distintes orientacions teòriques.  Les més importants, responsables dels Màsters formatius a les universitats, s’agrupen sota la FEAPALa Federació Espanyola d’Associacions Professionals d’Artteràpia es tracta duna organització d’interès públic i social, sense ànim de lucre, que es constitueix el 2010. 

Aquestes  associacions garanteixen que els seus professionals disposen d’una formació adequada per a poder atendre. 

A nivell europeu la federació forma part de la European Federation of Artteraphy.  EFAT

Hª de l'artteràpia

L’Artteràpia neix a finals del s.XIX arrel de l’interés que suscitaren en alguns psiquiatres els treballs artístics que realitzaven alguns pacients, – recordar la col·lecció Prinzhorn-, i el seu possible efecte terapèutic. De la investigació teorico-pràctica de la relació entre els processos creatius i el processos de millora i recuperació dels pacients, en sorgí amb el temps una metodologia pròpia que es va anar consolidant fins els nostres dies.

En aquests moments l’Artteràpia és una disciplina i una professió àmpliament reconeguda als EEUU i a la Gran Bretanya, on fins i tot és coberta per la seguretat social, i creix amb força arreu del món.

L'associació GREFART a la UdG i a La Bullidora

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos y para mostrarte publicidad relacionada con sus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver Política de cookies
Privacidad